Gezondheid en ziekten


Bij een gezond konijn zijn de keutels mooi rond van vorm. De urine is vaak donker en roodbruin. De vacht is dicht, glanzend en goed verzorgd. Het konijn heeft droge oogjes en een droog neusje en is actief.

Konijnen zullen niet snel laten zien dat ze ziek zijn. Een konijn is namelijk een prooidier, als het laat zien dat het ziek is, dan zal het als zwak beschouwd worden en aangevallen of verstoten worden. Als uw konijn dan uiteindelijk laat merken dat het ziek is, dan is het al heel erg ziek. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen voor het te laat is. Een dier dat ziek is, zit meestal ergens stilletjes in een hoekje, eet niet meer en wil met rust gelaten worden.


Tekenen van pijn

  • Niet eten
  • Snelle ademhaling of hijgen
  • Hard knarsetanden

Onderstaand een aantal veel voorkomende kwalen/ziektes:

Myxomatose

myxomatose

Een virusziekte die door muggen en vlooien worden overgebracht. De ziekte heeft meestal een dodelijke afloop. Symptomen: dikke, vochtige zwellingen op het hoofd en de snuit, gezwollen oogleden, de lippen zwellen op en er ontstaan kleine zwellingen aan de binnenkant van de oren. Eveneens ontstaan er zwellingen rond de anus en het geslachtsorgaan.

Als een konijn myxomatose heeft opgelopen, is de kans op genezing zeer klein. Tegen myxomatose moet preventief geënt worden. De enting moet elk jaar in het voorjaar (april/mei) EN in de nazomer (augustus/september) worden gegeven.

VHS
VHS is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke ziekte en is niet te behandelen. Slechts preventief enten kan de ziekte voorkomen. De enting tegen VHS geeft een jaar bescherming en wordt het liefst in april/mei gegeven. Symptomen: Diarree, aantasting inwendige organen, lusteloosheid, zeer snel sterven en dan vaak bloed uit de neus of helemaal geen symptomen.

Gas
Een van de meest voorkomende ziektes bij konijnen is gas. Gas kan ontstaan door stress, verkeerd voer of het plotseling veranderen van voer, overtollig haar, haakjes op de kiezen waardoor de darmwerking wordt vertraagd, enz. Als een konijn gas heeft, zit of ligt het konijn vaak in een rare houding, is stil en zit vaak met half gesloten oogjes te knarsetanden (teken van pijn). Na verloop van tijd is te zien dat het buikje dikker wordt. Het buikje zal heel hard of extreem zacht aanvoelen. Tevens is een luid borrelend geluid uit het buikje van het konijn te horen.

Infacol1

Een dier dat erg gas heeft, kan sterven als er niets aan gedaan wordt. Gas veroorzaakt veel pijn waardoor het konijn zal stoppen met eten. Als een konijn 24 uur niet heeft gegeten, zullen de darmen stoppen met bewegen. Het is moeilijk om dit proces weer op gang te brengen. Ook hier geldt weer om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan.

Tip: Zorg ervoor dat u het middel Infacol in huis hebt. Zodra u het vermoeden heeft, dat uw konijn gas heeft, kunt u starten met het medicijn. Te bestellen op www.bunnybin.nl.

Verstopping
Een verstopping bij een konijn is levensgevaarlijk. Een verstopping wordt veroorzaakt door een te traag werkend darmstelsel. Vooral als konijnen in de rui zijn, kunnen ze last krijgen van een verstopping. Het dier zal minder gaan eten en de keutels zullen kleiner worden. Ook kunnen ze verstoppingen krijgen door bijvoorbeeld het eten van stukjes vloerbedekking of karton of andere dingen die ze eigenlijk niet moeten eten. Een verstopping is vaak te voorkomen door ervoor te zorgen dat het konijn genoeg beweging heeft, veel hooi te laten eten en vaak te borstelen of kammen.