Huisvesting

Wat hebt u nodig?

Voor zowel binnen- als buitenkonijnen:

Een ruim hok met voldoende schuilmogelijk- & uitloopmogelijkheden (= een ren)

  1. Bodembedekking
  2. Een voerbak
  3. Een drinkflesje of een (stenen) drinkbak
  4. Een hooibal of hooiruif
  5. Eventueel een toilet
  6. Speelgoed

Binnen

Binnen hebben de konijnen minimaal een dubbele kooi van 1.20 breed of een enkele kooi van minimaal 1.40 breed. Daarnaast dienen de konijnen minimaal 3 uur per dag los te kunnen lopen. Het lijfje van een konijn is immers ontwikkeld om hard te rennen en hoog te springen. Konijnen vinden het dan ook erg fijn om hun lijfje in topconditie te kunnen houden. Houdt er rekening mee dat alle stroomkabels veilig opgeborgen zijn; veel konijnen zien stroomkabels als een soort van wortels die opgeruimd moeten worden. Giftige planten ver uit de buurt houden en let op eventuele vallende bladeren die ook giftig kunnen zijn. Tamme konijnen kennen het verschil niet tussen giftige en niet giftige planten.

Konijnen zijn dol op knagen, ook aan meubels. Zij zien immers het verschil niet tussen uw kostbare stoelen en hun speelgoed. Hoe meer het dier zich verveelt, hoe meer het uw huis al dan niet met zijn tandjes gaat onderzoeken: het zijn geweldige slopers en behang scheuren kunnen ze als de beste. Zorg dus voor voldoende speelgoed (dat regelmatig wordt afgewisseld om de interesse van de konijnen te behouden), zodat ze zich niet gaan vervelen en met uw meubels gaan spelen. Zet de dieren niet pal in de zon of bij de verwarming. Ze kunnen hierdoor echt oververhit raken. Zet ze ook niet op een vochtige of tochtige plaats, hierdoor kunnen de dieren erg ziek worden.

 

Buiten

Komen de konijnen buiten te wonen, dan is het noodzaak dat het hok vocht- en tochtvrij is. Het hok moet iets van de grond af staan. Daarnaast moet het hok op een beschutte plaats staan, zodat er geen regen en wind in het hok kunnen slaan en ook hier moet het hok uit de zon staan.

Aan het hok dient een ruime ren te zitten, zodat de konijnen zich lekker vrij kunnen bewegen en hun lijfje kunnen gebruiken waarvoor het gemaakt is. Voldoende speelgoed zal ervoor zorgen dat de konijnen niet hun hok als knaagobject zullen gaan gebruiken (uitzonderingen daargelaten). Ook voor buiten geldt dat giftige planten uit de buurt van de konijnen moeten worden gehouden.

 

Tip:

Om uw hok knaagproof te maken, kunt de hoeken/zijkanten afzetten met hoekprofielen, deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt.