Je eerste konijn

Your First House Rabbit: What to Expect
door Dana Krempels, Ph.D.
Vertaald en bewerkt door Maryo. (bron: www.konijnen.nl)


Persoonlijkheid

Misschien wel de meest aan ons gestelde vraag over konijnen als huisgenoot is: Lijkt een konijn meer op een kat of op een hond? Het antwoord is: geen van beide. Honden en katten zijn er al eeuwen op gefokt om niet bang te zijn voor mensen. Konijnen zijn altijd voornamelijk gefokt geweest om het vlees, de vacht en uiterlijke kenmerken. Dat betekent dat als je een konijn neemt, je een lief huisdier neemt, dat nog het hart en de geest van een wild dier heeft. Het is een grote uitdaging om het vertrouwen van dit gevoelige, intelligente diertje te winnen. Groter dan het vertrouwen te winnen van een hondje of een poesje, dat al eeuwen gefokt is om jou vanaf zijn geboorte te vertrouwen! Het ligt niet aan de manier van fokken, als je een konijn hebt dat aanvalt en bijt. Je hebt geen ‘verkeerd’ konijn, maar het konijn vertrouwt de mens niet. Als een konijn dit gedrag vertoont, wordt het verkeerd benaderd. Het dier wordt bang van de mens en van mensenhanden. Een konijn uit zijn angst door in de aanval te gaan. Een konijn dat de mens vertrouwt zal nooit grommen, aanvallen of bijten. Konijnen zijn zeer intelligent, sociaal en hartelijk. Ze kunnen ook heel ondeugend, gewillig, vernielzuchtig en wraakgierig zijn. Ze zijn heel erg…. Konijn. En je moet een speciaal soort mens zijn om fijn samen te leven met zo´n complex, intelligent, veeleisend zieltje. Niet iedereen is geschikt als konijneneigenaar. Je moet geduldig zijn, en het dier de tijd geven om je te gaan vertrouwen.

Misvatting
Een van de meest voorkomende misvattingen die mensen over konijnen hebben is dat konijnen het fijn vinden vastgehouden en geknuffeld te worden. Dit komt waarschijnlijk omdat ze er uitzien als pluche speelgoeddieren. Helaas kopen veel mensen een konijn zonder dat ze het karakter van konijnen kennen, en dat is een van de redenen dat deze diertjes vaak worden gedumpt kort nadat ze geslachtsrijp zijn geworden en hun sterke persoonlijkheid gaan laten gelden.

Het omgaan met een konijn — en Niet
Veel mensen zijn teleurgesteld als ze ontdekken dat hun konijntje niet vastgehouden wil worden. Maar sta even stil bij de natuurlijke geschiedenis van het konijn. Het konijn is een dier dat op de grond woont, en een prooi is voor vele roofdieren. Het is heel erg tegennatuurlijk voor een konijn om, tegen zijn zin, ver boven de grond gehouden te worden, waar hij geen controle heeft over zijn eigen bewegingen en activiteiten. Als je hem dwingt, versterk je zijn idee dat jij een roofdier bent die probeert hem in bedwang te houden. Hem vasthouden terwijl hij worstelt en trapt is niet alleen gevaarlijk voor de mens (scherpe klauwen!), maar ook voor het konijn. Je wilt gewoon niet weten hoeveel jonge konijnen bij onze dierenarts komen met gebroken poten, nekken en ruggengraat, omdat mensen (meestal kinderen) hen persé, tegen hun wil, rond wilden dragen en vasthouden. Als je van je konijn houdt, laat je dit niet bij hem/haar gebeuren.


Denk als een konijn
Om het gedrag van een konijn te begrijpen, moet je beginnen meer als een konijn te denken! Hieronder een leidraad voor beginners… .

 

Stap 1. Koop een kopie van The House Rabbit Handbook door Marinell Harriman. Het is het meest precieze, up-to-date boek wat er op de markt is over de verzorging van konijnen. (Dit boek is een geweldig naslagwerk, maar is alleen maar in het Engels…Dit boek is via Internet te bestellen bij www.proxis.nl . Ook is dit boek te bestellen via www.buecher.de , dit is een Duitse internetboekhandel. )

 

Stap 2. Vergeet niet dat een konijn, anders dan een vleesetend roofdier zoals hond of kat, een prooidier is, waar altijd op gejaagd wordt… Hieruit volgt dat de meeste konijnen van nature schuw zijn. Het is aan jou, de flexibele mens, om je zo te gedragen dat het konijn begrijpt dat je een vriend bent. Als je dit eenmaal voor elkaar hebt, zul je de oneindige liefde en trouw gewonnen hebben van een van de speciaalste wezens van de Schepping. DE BESTE MANIER OM HET VERTROUWEN VAN JE KONIJN TE WINNEN.

 

Verplaats je in je konijn
Stel je voor hoe de wereld er uit ziet voor een konijn. Hij is in een volslagen vreemde omgeving, en er is een groot, vreemd-ruikend beest (de mens), dat altijd in zijn buurt opdoemt. Hij heeft er geen idee van dat je probeert vriendelijk te doen. Zijn “elektrische draadjes“ zeggen: AAAAAAAAAAAA!!! Het gaat me EEEEEEEETEN!! Stel je jezelf voor in de schoenen van je konijn: niemand spreekt zijn taal, hij is bij zijn familie weggehaald en uit het enige huis wat hij ooit heeft gekend (fokker, dierenwinkel), en heeft er geen idee van of je van plan bent van hem te houden, hem voor altijd in een kooi te stoppen, of hem op te eten! Je moet langzaam en geduldig zijn vertrouwen winnen. Het kan een uur duren, een dag of zelfs weken of maanden. Dat hangt af van de persoonlijkheid van ieder individueel konijn, en van jouw bereidwilligheid om geduldig en lief te zijn.

 

Rustig beginnen
Het beste kun je met je konijn samen naar een aparte, rustige kamer gaan. Geen andere huisdieren. Geen storende elementen. Houd een kleine lekkernij, zoals een worteltje, of een schijfje appel, een schijfje banaan of een klein stukje brood in je hand.Ga op je buik op de vloer liggen en laat je konijn uit de kooi. (De kooi moet op de grond staan, zodat je konijn er in en uit kan gaan wanneer hij wil. Als je je konijn elke keer moet pakken als je wilt dat hij in of uit de kooi gaat kan dat uren van geduldig vertrouwen winnen in 1 klap teniet doen!) Verwacht niet dat hij gelijk naar je toekomt. Blijf kalm en geduldig, zelfs al duurt het meer dan een uur. Konijnen zijn van nature nieuwsgierig, en uiteindelijk zal hij naar je toekomen om aan je te ruiken. Laat je niet verleiden om je arm uit te strekken om je konijn te aaien. Laat hem in plaats daarvan aan jou snuffelen, op je klimmen en vertrouwd raken met je geur. Zo leert hij dat je geen bedreiging vormt. Als je konijn de lekkernij vindt die je hebt, houd dat dan vast terwijl hij er aan knabbelt. Aai hem beslist niet zolang hij nog schuw is! Daar zal hij alleen maar van schrikken. Doe dit elke dag. Langzamerhand kun je beginnen je konijn te aaien door hem zacht op zijn voorhoofd te “krabbelen“ (konijnen vinden dit fijn!). Forceer nooit, en jaag nooit achter je konijn aan. Want dan heb je voor niets al die uren geduldig gezeten om zijn vertrouwen te winnen, en moet je weer opnieuw beginnen. Terwijl je konijn argwanender is geworden! Als je konijn heeft geleerd dat je een vriend bent, zal hij zich sterk aan je hechten. Wanneer je konijn geslachtsrijp is geworden, is het in veel gevallen nodig hem/haar te laten castreren. Zowel rammetjes als voedsters kunnen namelijk erg gaan sproeien en opdringerig hun liefde betuigen door op armen, benen, voeten en andere huisdieren te willen rijden. Als dit gebeurt raakt je konijn seksueel gefrustreerd en zal het jou, je gezin, andere huisdieren maar vooral ook je konijn rust geven als je het dier laat castreren.

Konijnen en kinderen
In de meeste gevallen vormen kinderen en konijnen geen goede combinatie. Het fijngebouwde skelet en de prooidier-natuur maakt dat hij angstig is voor de attenties van de meestal actieve, wilde, hoewel goedbedoelende kinderen. Een enkel volwassen denkend kind, dat in staat is respect te hebben voor het karakter, is een goede kameraad voor een konijn. Laat het konijn niet vasthouden door een jong kind. Menig konijn is op deze manier doodgedrukt.Sommige mensen zijn teleurgesteld dat het konijn “niet het soort huisdier blijkt te zijn wat we wilden voor onze kinderen“. In plaats van teleurgesteld te zijn dat het konijn niet is zoals je verwachtte (veel konijnen vinden het helemaal nooit fijn om vastgehouden te worden), kun je beter van deze gelegenheid gebruik maken om de kinderen respect bij te brengen voor een nieuw soort dier. Als ze echt met iets rond willen sjouwen, hebben ze een pluchen speelgoeddier nodig — niet een levend konijn. En natuurlijk moet een volwassene altijd de belangrijkste verzorger van het konijn zijn. Jonge kinderen hebben niet het verantwoordelijkheidsgevoel om goed voor een konijn te zorgen, en de ouders moeten bereid zijn de taken over te nemen van het kind, die naar school moet, en het konijn aan hun zorgen over laat.

 

Een konijn is GEEN speelgoed, maar een dier met gevoel.

Bekijk je konijn met andere ogen. Dit is geen speelgoed, dit is een zeer intelligent, potentieel liefhebbend, trouw diertje dat een leuk, gezellig lid van het gezin kan worden als je hem toestaat te zijn wat hij is — een konijn! Als je dat kunt, heb je er enorm veel plezier van! Als het konijn vanaf het begin op de goede manier is benaderd, het met grote en kleine mensen heeft kunnen kennismaken in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier, zal het een aanhankelijk diertje worden dat zich over het algemeen maar al te graag laat knuffelen omdat het vertrouwen heeft in de mensen.