Koppelen
U hebt besloten dat uw konijn een vriend of vriendin krijgt, Een hele goede beslissing want konijnen zijn sociale dieren die niet alleen zouden moeten leven. Ook in het Wild leven de dieren niet alleen, dus vinden wij als opvang dat wij het niet kunnen maken om konijnen alleen uit te plaatsen. Hoeveel aandacht u uw konijn ook geeft, u kunt nooit zijn konijnenvriend vervangen. Konijnen eten samen, spelen samen, slapen samen en wassen elkaar. Als u éénmaal een koppel konijnen heeft gehad, dan wilt u nooit meer anders! Wij kunnen dan helaas ook geen uitzondering maken op bovenstaande informatie. De witte konijntjes (moeder met 2 kinderen) zijn pleegkonijnen. De andere twee zijn eigen dieren, ze konden niet bij elkaar wegblijven! De beste combinatie en de koppeling die de grootste kans heeft om te slagen, is tussen een gecastreerde ram en een voedster. Al onze rammen worden gecastreerd, want er zijn al te veel konijnen die op zoek zijn naar een verantwoordelijke en lieve eigenaar. Bovendien kan een voedster zo ongeveer om de vier weken een nest werpen, hier kunnen en willen wij als opvang uiteraard niet aan mee werken.
|
![]() |
Er kunnen diverse situaties zijn
U hebt een ram die nog gecastreerd moet worden. Na castratie is uw ram nog twee weken vruchtbaar. Dit betekent dat de ram pas na 2 weken ‘safe’ bij een voedster kan. U neemt uw gecastreerde ram mee naar de opvang, zodat wij met eigen ogen kunnen zien hoe uw ram en de voedster op elkaar reageren. Wij kunnen u dan uitleggen wat er gebeurt en hoe de dieren eventueel thuis op elkaar kunnen reageren. Bij voorkeur neemt u ook een bewijs mee van de dierenarts om te tonen dat de ram lang genoeg gecastreerd is. Dit om eventuele misverstanden te voorkomen.
U hebt een voedster die u een vriend wil geven. Zoals eerder geschreven laten wij al onze rammen castreren. Dit doen wij om een bijdrage te leveren tegen het grote aantal konijnen. Al is uw voedster gesteriliseerd, dan nog plaatsen wij alleen een gecastreerde ram bij haar. Een niet gecastreerde ram loopt namelijk over van de hormonen en zal continue op haar willen rijden. Dit is voor haar geen leven! Ook in dit geval neemt u uw konijn mee naar de opvang, zodat wij kunnen zien en beoordelen hoe de dieren op elkaar reageren.
Tip:
Voordat u het nieuwe koppel kennis laat maken met hun woning is het de bedoeling dat u het hok en ren goed schoonmaakt. Vooral de dames onder de konijnen kunnen nogal kattig reageren als ze in hun eigen omgeving zijn. Geef het hok dus een goede poetsbeurt met bijvoorbeeld dethol en verander wat dingen in het hok/ren zodat het voor de voedster ook nieuw lijkt. De dames zijn ook vaak de baas over de ram.
![]() |
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u voor een koppel konijnen naar de onze opvang komt. Negen van de tien keer hebben wij al koppeltjes bij ons wonen, zodat u daar mogelijk een keuze op laat vallen. Het voordeel hierbij is dat de dieren al langer bij elkaar wonen. U ziet bij deze dieren geen machtsstrijd meer over wie er de baas moet gaan worden. U kunt er uiteraard ook voor kiezen om een gecastreerde ram en voedster bij ons op de opvang te koppelen. Dan bestaat er ook nog de mogelijkheid tot het vormen van een groep konijnen. Hiervoor zijn allerlei regeltjes, maar het sleutelwoord is ruimte! Geef de dieren genoeg ruimte om zich even terug te trekken als ze daar behoefte aan hebben. Wilt u een groep vormen, dan zullen wij dit persoonlijk met u bespreken. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om 2 rammen bij 1 voedster te zetten, omdat de 2 mannen dan continue zullen vechten om de charmes van de vrouw te winnen. Andersom kan wel, dus 2 voedsters en 1 ram. Nog beter is het om, als u dan toch een groep wilt, 2 rammen en 2 voedsters te nemen, zo valt er geen enkel konijn buiten de boot! |